Начало
Островът на костенуркатаАлманах

Нови книги за индианските учения и култура

КУЦИЯТ ЕЛЕН, Джон и Р. Ердош. Куцият Елен - търсач на видения; София, Шамбала, 1999, 352 стр., 7,20 лв.
Широко известна индианска автобиография, която е плод на дългогодишното приятелство между Р. Ердош и Джон Ф. Куцият Елен. В книгата по неповторим начин, с много проникновение и свеж хумор, вождът Куция Елен разказва за живота си, за свещените сили в света и за някои от основните ритуални практики на лакота.


ХАРНЪР, Майкъл. Пътят на шамана; София, Шамбала, 1999, 224 стр., 7,00 лв.
Най-после известната в цял свят книга се появи и на български език! Това е едно практическо ръководство по шаманизъм, което позволява на всеки да се докосне до автентичните шамански методи и да узнае как те могат да се приложат в съвременния живот. Авторът, един от най-големите съвременни познавачи на въпроса, живо и увлекателно води читателя по пътищата на хилядолетната шаманска мъдрост.


ГРИНЕЛ, Джордж Б. Магическата шатра: сказания от шатрите на чернокраките; София, Шамбала, 1997, 344 стр., 2,50 лв.
Дж. Б. Гринел е известен като класически автор, написал няколко много важни книги за индианската култура. Макар и написана преди повече от сто години, книгата на Гринел и до днес остава една от най-важните и интересни книги, описващи живота и традиционната култура на чернокраките.


РАБАН, Пако. Индиански урок: тайните на един лечител; София, Епсилон, 1996, 230 стр., 4,50 лв.
Както е известно, П. Рабан публикува поредица от книги, в които описва срещите си с изтъкнати духовни водачи от различни крайща на света и излага ученията им. В тази книга той споделя разговорите си с известния индиански шаман Уолъс Черния Лос и чрез неговите думи разкрива уроците на индианската духовност.
Донякъде впечатлението от тази необикновена среща със сиукските учения за съжаление се разваля от превода, към който могат да се отправят редица забележки.


МАЙЛС, Томас Е. Подиграващият Враните - шаманска мъдрост и сила; София, Шамбала, 2000, 284 стр., 6,00 лв.
Това е една необикновена книга, в която не само са изложени основни концепции от индианските учения, но се описва как точно се правят нещата, извършвани от великия духовен водач на народа лакота - Франк Подиграващия Враните. Мнозина определят тези неща просто като чудеса.


НЕЙХАРД, Джон Г. Един велик шаман говори; София, Астрала, 1995, 192 стр., 2,00 лв.
Знаменитата книга, продиктувана от Черния Лос, бе първото издание, осъществено благодарение на усилията на Общество "Орловият Кръг". Определяна от мнозина като една от най-важните книги, посветени на индианските традиции, неслучайно наричана "индианската Библия", автобиографията на Черния Лос е истинско откровение за всеки, който е решил да се захване сериозно с изучаване и постигане на Червения Път.
Горещо я препоръчваме на всички почитатели на индианската духовност!


ШУЛЦ, Джеймс У. Грешката на Самотния бизон; София, Астрала, 1996, 208 стр., 1,50 лв.
Книгата включва едноименната повест на Дж.У. Шулц и няколко негови разказа, посветени на постоянната тема в творчеството на писателя - живота на чернокраките.
С неповторимото очарование на Шулц са описани приключенията на един храбър, но високомерен воин и неговото семейство, принудени да напуснат родното племе и да се изправят сами пред опасностите, които ги заобикалят навсякъде.


Америка и Европа - интеграция и диференциация на културите, т. I; Велико Търново, Изд. ПАН-ВТ, 1997, 144 стр., (тиражът е изчерпан).
Сборникът включва докладите, изнесени по време на Първата конференция по индианистика, проведена във Велико Търново през 1997 г. Ено интересно и полезно издание за всички, които се интересуват сериозно от индианската култура. В книгата са включени статии за митологията и представите за задгробния живот на лакота, индианските автобиографии, категориите духове и шаманизма при лакота, религията на апачите, някои проблеми на ацтекската социална система и пр.


Америка и Европа - интеграция и диференциация на културите, т. II.; Велико Търново, Изд. "Фабер", 2000, 280 стр., 4,75 лв.
В сборника са представени докладите от Втората конференция по индианистика във В. Търново. Включени са материали за Коренната амириканска църква, Обществото на лисиците при лакота, церемонията Юипи, ролята на жената в церемониалния живот на лакота, проблема за бердашите при американските индианци, шаманизма при ескимосите нетсилик и много други.
Книгата ще обогати познанията на всеки, който се занимава с изучаване на културата на американските индианци.


Религиозните традиции на света София, Изд. "Изток-Запад", 2007.
Това е един чудесен сборник от студии, посветени на различните религиозни традиции от всички континенти, написани от известни американски изследователи-религиоведи.
Частта за религиите на Сев. Америка е написана от видния антрополог проф. Оке Хюлкрантц, автор на многобройни изследвания за религията на североамериканските индианци и шаманизма.
В своята студия проф. Хюлкрантц прави обзор на индианските религии, разглеждайки техните основните концепции и запознава читателя по-подробно с две конкретни трациции - на източните шошони (т.нар. Уинд-ривър шошони) и зуни, които илюстрират религиозните възгледи на двата основни типа коренни култури в Сев. Америка - на ловците-номади и на уседналите земеделци.
Студията е написана задълбочено, но в същото време достъпно и четивно. Препоръчваме тази публикация, както впрочем и цялата книга, на всички интересуващи се от традиционната индианска култура.

Нагоре

Съдържание

Дар от Седящата Черноглавка (2006)