Начало
Островът на костенуркатаАлманах

Здравейте, приятели!

Пред Вас е първият електронен брой на алманаха "Гласът на Орела". Той е плод на усилията на членовете на Българското общество по индианистика "Орловият Кръг".
Българското общество по индианистика има десетгодишна история. Неговите цели, задачи и дейности са отразени детайлно в обръщението на "Орловия Кръг" към читателите на "Гласът на Орела".
Самият алманах се издава, за да попълни възможно най-голям брой празнини в познанията на българина за историята и културата на северноамериканските индианци. "Гласът на Орела" е и една добра възможност приятелите на индианците в България да се срещнат, да се запознаят, да разменят мнения и информация. Същевременно алманахът се явява официален печатен орган на Българското общество по индианистика.
И до днес коренните американци продължават да вълнуват със своята славна и трагична съдба малки и големи. Рядко може да се намери човек, който в своето детство и юношество да не е чел със затаен дъх романите на Фенимор Купър, Карл Май или Лизелоте Велскопф-Хенрих. Всеки помни как храбрите "червенокожи" воини, с лъкове и "томахавки" в ръце, се впускат в главозамайващи приключения, за да излязат от тях винаги победители и да нададат тържествуващия "боен вик", който да ечи дълго над вековните гори, из безкрайните прерии... и в неспокойната душа на читателя. Да не говорим за десетките филми, в които "главният индианец" на ДЕФА Гойко Митич и неговият "червен брат" Пиер Брис, наричан по-често Винету (и двамата вече не дотам познати на днешните деца), яхваха своите "полудиви мустанги", за да препуснат за кой ли път по "пътеката на войната"...
За коренните жители на Северна Америка са написани стотици книги, снимани са множество филми. И все пак - повечето не-индианци не знаят нищо или почти нищо за индианците. Романите и филмите рядко пресъздават автентичната история и култура на първите американци. Обикновено малка част от прочетеното и видяното е вярно, защото приключенските произведения се нуждаят много повече от занимателна фабула, отколкото от строга достоверност. Но нека почитателите на Карл Май не се разочароват - в действителната индианска история има повече романтика, отколкото в романите. И разбира се - повече трагизъм...
У нас липсата на достоверна информация относно северноамериканските индианци създава огромни затруднения пред мнозина българи, които изпитват искрен интерес към гордите сиукси от Великите равнини, към войнствените ирокези от източните гори, към суровите апачи от югозападните полупустини, към благородните не-персе от платата в Скалистите планини или мистичните хайда от Тихоокеанското крайбрежие. Дори онези сънародници, които са навлезли по-дълбоко в заниманията си с материалната и духовна култура на първите американци, често се спират пред бариерата на тази липса. Съчетана с отсъствието на съмишленици, а понякога - и с подигравателното отношение от страна на някои "сериозни граждани" - споменатата бариера нерядко се превръща в непоносима тежест, погребваща завинаги ентусиазма на множество български изследователи и последователи на индианските традиции...
Ето защо издателите на настоящия алманах искрено се надяват "Гласът на Орела" да достигне до всички сегашни и бъдещи български индианисти, до всички сродни души. На страниците на алманаха ще откриете информация, която ще ви помогне да се ориентирате в оригиналната индианска култура. Ще имате възможност постепенно да научите "езика на знаците", с чиято помощ са общували десетки племена, говорещи на съвсем различни езици. Ще разберете за какви подвизи са се присъждали разнообразно маркирани орлови пера. Ще добиете подробна представа какво е било традиционното облекло на различни индиански народи, а също и как се изработват съответните дрехи и аксесоари. Ще се запознаете с важни събития от индианската история, както и с живота на изтъкнати индианци. Ще узнаете как коренните американци са ловували и воювали, как са строяли жилищата си, как са приготвяли храната си. Не на последно място - ще научите за религията и ритуалите на различни северноамерикански племена, за техния ежедневен бит и свещени церемонии.
На страниците на "Гласът на Орела" ще ви препоръчваме интересни и полезни книги, видео и аудио касети. Ще ви съобщаваме новини, касаещи индианците и индианистиката. Ще ви предложим литературни произведения на индианска тематика, непревеждани досега на български език, както и образци на индианския фолклор. Ще бъдат отпечатани и творби на наши сънародници, касаещи по един или друг начин индианците. Разбира се, вашите желания и препоръки ще бъдат важен фактор за определяне съдържанието на следващите броеве на алманаха.
Трябва да споменем, че той не се появява на съвсем празно място - през периода 1992-93 г. Общество "Орловият Кръг" подготви четири броя на едно ръкописно списание, носещо същото име - "Гласът на Орела". То бе типичен "самиздат", размножаваше се на ксерокс в тираж 70-80 бр., главно между членовете на Обществото и техни познати. Въпреки това, в списанието бяха публикувани разнообразни материали и интересът към него бе значителен. Специална подборка от тези материали представяме на читателите и в настоящото издание .
И така - добре дошли на Пътя на индианските традиции. Нека "Гласът на Орела" бъде ваш водач и помощник в красивия и мъдър свят на северноамериканските индианци, където сънищата и действителността са едно и също. И нека Великата Тайна се усмихва на вашите добри мисли и достойни дела.
Ахo. Всички ние сме едно.

Септември 2000 г.
гр. София
Любомир Кюмюрджиев,
Председател на Българско общество по индианистика "Орловият Кръг"

Нагоре

Съдържание

Дар от Седящата Черноглавка (2006)