Начало
Островът на костенуркатаАлманах

Ирокезки мокасини
(A-ta)

Ирокезите са група от племена, обитаващи североизточните територии на Америка. Те са типични представители на горските индианци и поради тази причина имат много сходства в начина на живот и облеклото с други горски племена, като например Оджибуей и Микмак.
Мокасините на ирокезите не правят изключение. Разлики може да се открият само в украсата. Ако искате да си направите такива мокасини, ще ви е необходимо неголямо парче здрава кожа - от елен, лос, крава или кон. Ето и инструкциите:
Застанете бос върху парче картон, очертайте контура на стъпалото си и после го изрежете, за да го използвате като шаблон (№ 1). С него разкройте мокасините си (№ 2), като оставите достатъчно кожа, за да загърне крака ви.
Детайл № 3 е горната част на мокасините и представлява нещо като език. Ако желаете, нейната широчина може да бъде само 2-3 см, но трябва да се съобрази с кройката на № 2.
Издадените части от кройка № 2 служат за маншети *, които по-късно се подгъват надолу и се украсяват. Обикновено се използва парче кадифен плат, който да "облицова" маншетите. Платът се бродира с мъниста, като по крайщата се поставя ширит, който може допълнително да бъде украсен с мъниста. Това парче плат може да бъде разшито, когато мокасините се износят и да бъде пришито към новия чифт. Това може да бъде направено и с отделните парчета, пришити към езика, които са бродирани и украсени, за да го покрият.
Започнете пришиването от върха на горната част на мокасина (откъм пръстите) към по-широката долна част, като пришивате внимателно и симетрично двете страни на езика към основата. В процеса на пришиването, набирайте изрезката, като внимавате много, тъй като ще ви трябва известна практика, за да схванете точния начин (№ 4). Когато правите задния шев, вземете малката издадена част на петата , за да обхванете и долната част на шева.
Обърнете внимание и на връзките от еленова кожа, които са нанизани през прорези в кожата, където маншетът е обърнати надолу (около глезена - № 5).
Тук са представени няколко вида украси, които ще ви дадат някаква идея за оформлението. Ако правите вашите украси върху подплатен с ленена канава филц (фино кече) или кадифе, вие можете да ги пришиете върху новите мокасини, когато старите се износят..

Подготвил: Димо Ванчев


* - Добре е тези маншети да започват приблизително от средата на разстоянието между основата на палеца и началото на стъпалото

Нагоре

Съдържание

Дар от Седящата Черноглавка (2006)