Начало
Островът на костенуркатаАлманах

Джеймс Храбрият Вълк

С гордост ви представяме нашия добър приятел Джеймс Храбрият Вълк.
Неговите великолепни разкази дават вътрешен поглед върху древната и нескончаема индианска духовност.
Благодарни сме, че имаме такъв роднина по дух като Храбрия Вълк.

Кратка биография

Джеймс Храбрият Вълк е роден на 17 март 1959 г. в Уелсли, щата Масачузетс. Във вените му тече кръвта на индианците от почти изчезналото днес северноамериканско племе чихине (Боядисаните в червено). Прадедите му по бащина линия са живели в областта Тирол в южна Германия, както и в Австрия и в северна Италия.
Когато Джеймс бил на пет години, той се изгубил в планината, където бил на излет с родителите си. Било през есента. След часове обикаляне в безуспешни опити да открие своите родители, момчето седнало под едно дърво и решило, че вероятно тук ще умре. Странно, но тази мисъл не го уплашила, нито натъжила – напротив, Джеймс дори се чувствал спокоен. Внезапно отнякъде се появил един вълк и застанал пред момчето. Джеймс инстинктивно взел в ръце червения пуловер, който преди това бил вързан на кръста му, и го протегнал напред. Животното внимателно захапало пуловера и го задържало между зъбите си. После вълкът погледнал момчето в очите, като че му казвал “Последвай ме”, и бавно се отдалечил. Джеймс тръгнал след него. Вълкът го отвел до някаква пътека, където не след дълго родителите открили сина си. Животното изчакало наблизо, докато родителите на момчето се появили, а после изчезнало в гората, все още държейки в зъби червения пуловер.
Месеци по-късно, през зимата, Джеймс се разболял тежко от неизвестна болест. Той поддържал много висока температура, получил вътрешни кръвоизливи и дори частично се парализирал от кръста надолу. В един зимен ден, в разгара на снежна буря, родителите на Джеймс го закарали в болницата в Бостън, където той бил настанен в детското отделение в критично състояние. Минали няколко дни, а треската и вътрешните кръвоизливи продължавали. Момчето вече умирало, когато внезапно – като че ли по някакво чудо – симптомите на странната болест изчезнали. Само малко по-късно Джеймс можел отново да ходи. Той се чувствал цялостно много по-добре и след няколко дни бил изписан от болницата. В доклада си лекарите написали, че момчето е боледувало от напълно непозната болест.
През същата зима две близки на семейството на Джеймс жени сънували един и същи сън, в който момчето се превръщало във вълк и този вълк говорел като човек. Този сън напомнял за свещените традиции на индианците-чихине, в които вълкът играел много важна роля. Оттам дошло и името Храбрият Вълк, което Джеймс носи и до днес – име на човек, който без страх прославя и съхранява великата древна култура на Духа. Във всички книги и есета, които пише по-късно, Джеймс отдава дължимото на това, което “още живее в планините по целия свят”. Интересът му към миналото и литературата става причина да завърши история в Boston College и да се посвети на изследването на народи, които се борят за запазването на своето културно наследство. Той пише както за отминали борби, така и за съвременни проблеми, застрашаващи човечеството и Земята.
Днес Храбрият Вълк живее със съпругата си – българката Лилия – в Уейкфийлд, щата Роуд Айланд. Президент е на The Bravewolf Agency.
Някои творби на Джеймс Храбрия Вълк вече са публикувани на български език – “Да искаш да живееш” (сп. “Култура”, юли 1999 г.), “Отричане на новото верую” (сп. “Европа”, бр.1, 2001 г.), “Магията на Силата” (сп. “Европа”, бр. 3, 2001 г.), “Народ на честта” (сп. “Европа”, бр.3, 2001 г.) и “Дъщерята на България” (сп. “Европа”, бр.4, 2001 г.). Тук ви предлагаме няколко негови произведения, които Джеймс приятелски предостави на Орловия Кръг и за които от сърце му благодарим. За нас е гордост, че Храбрият Вълк е почетен член на Българското индианско общество Орловия Кръг. Изказваме благодарности и на госпожа Цветанка Еленкова, която съдейства за осъществяването на контакта между Орловия Кръг и Храбрия Вълк, на госпожа Даниела Недялкова, която преведе текстовете на български и на нейната дъщеря Лилия, съпруга на Джеймс, която е вдъхновила потомъка на северноамериканските индианци да напише творба като “Дъщерята на България”.

N.B. В близко бъдеще на страницата на Орловия Кръг ще бъдат публикувани и други творби на Храбрия Вълк.

Нагоре

Джеймс Храбрият Вълк

Дар от Седящата Черноглавка (2006)