Начало
Глашатай
Островът на костенурката
Арктика и СубарктикаСевероизточни горски индианциЮгоизточни горски индианциИндианци от Великите равниниИндианци от ПлатотоИндианци от Северозападния брягИндианци от КалифорнияИндианци от ЮгозападаАлманахГалерияРечникВръзки

Какво представлява вампумът и неговата стойност сред индианците

Алгонкинските народи се славят като откриватели и майстори на вампумени мъниста. Тези мъниста се правели от черупката на особен вид морска мида със спираловидна форма. Думата произхожда от „wampumpeag”, което означава „бели нанизи”.  Работата по направата им била доста трудоемка. Мънистата се изготвяли с каменни сечива, полирали се докато придобият цилиндрична форма и накрая с помощта на каменен или дървен свредел се пробивали дупки.

Когато холандците дошли в Манхатан, започнали да търгуват с тях. Постепенно вампумените мъниста се наложили като  валута. Лилавите мъниста били по-ценени, тъй като били по-редки и затова тях продавали по 15-20 цента, докато цената на белите била наполовина. Малко по малко колонистите се научили да ги правят и започнали да ги произвеждат в големи количества. Но щом вампумените мъниста били откарани в Европа, оттам решили да ги заменят с техни порцеланови имитации, който сложили край на явлението „вампум”. Индианците харесали порцелановите мъниста, които били също толкова красиви и подходящи за украса.

По принцип сред индианците вампумът носел своя важна символика. Белите мъниста най-често се свързвали с мира, хармонията и доброто, а лилавите с тъга и гняв.

 Всяко важно събитие като сключване на брак или церемония по оплакването на близък било белязано от връчването на вампумени колани. Вампумите пренасяли послания. Те били индианският начин на изписване на информация, която можела да бъде прочетена от всеки, запознат с езика на коланите. Върху тях също така се изобразявали битки или сключване на примирие, за да се скрепи събитието.  Те служели и като помощно средство на този, който имал тежката отговорност да помни важните исторически събития, предания и истории. Такива хора били своеобразни подвижни библиотеки, способни да разказват с дни само като хвърлят бегъл поглед върху коланите.

    Ирокезите вероятно заимствали правенето на вампуми от алгонкините, тъй като нямали достъп до този вид миди, но пък правели вампумени колани-шедьоври. При тях вампумът имал функцията и на длъжностна значка, която отличавала човек.  

Дар от Седящата Черноглавка (2006)