Начало
Глашатай
Островът на костенурката
Арктика и СубарктикаСевероизточни горски индианциЮгоизточни горски индианциИндианци от Великите равниниИндианци от ПлатотоИндианци от Северозападния брягИндианци от КалифорнияИндианци от ЮгозападаАлманахГалерияРечникВръзки

Оджибуей през различните исторически периоди

ПАЛЕО-ОДЖИБЕУЙ - от 14000 г. пр.н.е. до около 2000 г. пр.н.е. Прародителите на цялото алгонкинско семейство и следователно на сегашните Оджибеуй са били най-вероятно представители на номадска ловна култура с център около езерото Байкал в Сибир. Те са осъществили преминаването по замръзналия тогава Берингов проток и заселването на Американския континент.

АНИШИНАУБЕ - от около 2000 г. пр.н.е. до около 1400 г. от н.е. Анишинаубе означава "изначално възникнали хора", т.е. хора, създадени от Твореца. Такива, според Легендата за Сътворението, са първоначалните мъж и жена от Оджибуейския народ. През този период става първоначалното обособяване на Оджибеуй-Отауа-Потауатоми в самостоятелна група, отделена от другите алгонкински племена. През този период тези три народа започват да водят уседнал начин на живот, установявайки се за по-продължително време в определени територии /"ловни територии"/, които се защитават от племето. Пак тогава се появяват лъкът и стрелите, примитивното грънчарство /в Америка не е познато грънчарското колело/, снегоходките, канутата от брезова кора, конусовидните жилища, състоящи се от дървен скелет, покрит с различни по големина парчета брезова кора, кожените барабани, мокасините и др.
В устната традиция на Оджибуей Анишинаубе са основните им прародители, живеещи в селища близо до Голямото Солено Езеро /Атлантическия Океан/.

ПРОТО-ОДЖИБУЕЙ - от около 1400 г. до XVIII в. Около 1400 г. групата Оджибуей-Отауа-Потауатоми се отделя от източните атлантически алгонкински племена. Към XVIII в. Прото-Оджибуей вече са се установили в сезонни селища край реките и потоците, оттичащи се в Горното езеро и ез. Хюрън. Това преселване не е било организиран процес и не е станало изведнъж. Възможно е основната причина за него да е бил натиск от страна на ирокезите, но не по-малко вероятно е преселването да е било предприето в резултат на търсене на земи, по-богати на дивеч. Също е възможно това преселване да е предизвикано от резки климатични промени.
Така или иначе, в началото на XIX в. са налице 4 основни групи Оджибуей:

  • Северни
  • Югоизточни
  • Югозападни
  • Прерийни

Прото-Оджибуей срещат съпротивата на племената Сак и Фокс, Меномините и Уинебаго, при заселването си в района на Великите Езера. По-късно те проникват и в Северна Минесота, измествайки от там племето Санти /Дакота/. Оджибуей никога не са губели война срещу друга индианска нация.

Дар от Седящата Черноглавка (2006)