Начало
Островът на костенуркатаАлманах

- О -

Оджибуей (анишинабе - „изначалните хора") - могъщ племенен съюз от алгонкинското езиково семейство. Предполага се, че прадедите на оджибуей са тръгнали от Атлантическото крайбрежие на югозапад по река Сейнт Лоурънс, а после по река Отауа и постепенно са се разселили около Големите езера. Типични представители на по-северните горски племена, оджибуей се прехранвали главно с лов, почти нямали земеделие, но събирали див ориз в езерата. Северните оджибуейски племена са мисисауга и ниписинг, докато южните подразделения на съюза са известни под названието чипеуа. Западните оджибуей са наричани салтьо - от тях в началото на XIX в. се отделили т. нар. банги или прерийни оджибуей, обединили се с родственото племе крий. В съюз със своите братовчеди отауа и потауатоми оджибуеите воювали срещу ирокезите, сауките, фоксите, източните сиукси и още редица племена. Поддържали приятелски отношения с французите и били враждебни към англичаните. Оджибуей участвали във всички по-големи войни и въстания на горските индианци срещу белите, включително в тези, оглавени от вождовете Понтиак, Малката Костенурка и Текумсе. Днес живеят в няколко резервата на територията на щатите Минесота, Северна Дакота и Уисконсин, както и в Канада. Наброяват повече от 90 000 души.

Нагоре

- А -

- Б -

- В -

- Г -

- Д -

- Е -

- Ж -

- З -

- И -

- Й -

- К -

- Л -

- М -

- Н -

- О -

- П -

- Р -

- С -

- Т -

- У -

- Ф -

- Х -

- Ц -

- Ч -

- Ш -

- Щ -

- Ъ -

- Ю -

- Я -

Дар от Седящата Черноглавка (2006)